Informatie

Bekijk hier actuele informatie over het Coronavirus (Covid-19)

Hoe werkt 'Beste buur'?

Via de homepage kun je het kaartje downloaden.

 

 • Print het bestand (in zwart wit kan natuurlijk ook)
 • Knip de kaartjes uit.
 • Vul je gegevens in.
 • Op de achterkant kun je eventueel verduidelijken welke hulp je wilt aanbieden en hoe.

Delen van gegevens

Via deze site worden geen persoonlijke gegevens van bezoekers verzameld en bewaard. Het is de bedoeling dat je het kaartje download, uitprint, uitknipt, invult en in de buurt deelt. Bijvoorbeeld door het in jouw omgeving in de brievenbussen te gooien of door het in de supermarkt op te hangen.

 

Denk goed na over welke gegevens je wilt delen. Je bent niet verplicht al je gegevens in te vullen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om alleen je voornaam en telefoonnummer te delen.

Afspraken maken

Heb jij de kaartjes uitgedeeld en reageert iemand op jouw oproep? Zorg dan dat je duidelijke afspraken maakt. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • Wat je voor diegene gaat betekenen.

 

  • Wanneer je dit gaat doen.

 

  • Als je bijvoorbeeld boodschappen doet, hoe je deze aflevert. Denk hierbij aan de richtlijnen van het RIVM!
   - Zet boodschappen voor de deur en vermijd fysiek contact. Bewaar een afstand van 1 tot 1,5 meter om besmetting te voorkomen.

  • Hoe je de betaling regelt.
   - Ik adviseer geen geld mee te geven. Zo zorg je ervoor dat er geen misbruik van je gemaakt kan worden.
   - Help jij iemand? Schiet de aankopen dan voor als je het geld even kunt missen.
   - Stuur een betaalverzoek naar degene die je hebt geholpen en blijf wachten tot je de betaling hebt ontvangen.
   - Heb je te maken met oudere mensen? Zorg dan dat diegene het geld bij de deur legt en vermijd fysiek contact.

Apotheek

Heb jij aangeboden voor iemand zijn of haar medicijnen op te halen, dan moet de persoon voor wie je medicijnen ophaalt toestemming geven vanwege de nieuwe privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).


 • De apotheek kan vragen of degene voor wie medicijnen opgehaald worden een formulier wil invullen. Dit heet een ‘Verklaring verstrekking medicatie(gegevens) aan derden’.

 • De persoon vult de naam en adresgegevens in van de persoon die de medicijnen mag ophalen en zijn/haar eigen gegevens. Deze persoon kan ook aangeven of de medicijnen eenmalig of altijd opgehaald mogen worden. De persoon zet vervolgens een handtekening op het formulier.

 • De apotheek kan om legitimate vragen van degene die de medicijnen ophaalt. Neem dus voor de zekerheid een geldig legitimatiebewijs mee!

 • Het kan voorkomen dat de persoon voor wie je medicijnen gaat ophalen geen printer thuis heeft. Vraag diegene bij welke apotheek hij of zij is aangesloten. Ga vervolgens naar de website van de apotheek om het formulier 'Verklaring verstrekking medicatie(gegevens) aan derden' uit te printen. Neem het formulier vervolgens mee naar degene die gaat helpen en laat hem of haar het formulier invullen. Vermijd hierbij als het kan fysiek contact.